Pyszności

Składniki

4 - 6 porcji

 

    1 kg udźca z indyka (waga samego mięsa bez kości)

    2 łyżki oliwy

    1/2 cebuli

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki sosu sojowego

    opcjonalnie 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub piwa

    przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie

    opcjonalnie 4 kawałki suszonych pomidorów

    2 szklanki bulionu lub wody lub wody z dodatkiem domowej kostki bulionowej

    1 łyżka mąki pszennej

    opcjonalnie: 3 łyżki śmietanki 30%

 

Przygotowanie

 

    Mięso pokroić na ok. 2 cm kawałki. Rozgrzać garnek z grubym dnem lub głęboką patelnię z pokrywą. Wlać oliwę i po podgrzaniu włożyć mięso, dokładnie obsmażyć z każdej strony (ok. 10 minut).

    Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smażyć razem, co chwilę mieszając aż cebula będzie szklista a składniki lekko zrumienione.

    Wlać sos sojowy oraz wino lub piwo jeśli ich używamy i gotować przez ok. 2 minuty. Dodać paprykę w proszku, oregano, liście laurowe i ziele angielskie, posiekane suszone pomidory jeśli ich używamy oraz świeżo zmielony pieprz.

    Wlać bulion lub wodę i zagotować. Doprawić solą, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę lub do miękkości mięsa.

    Gulasz zagęścić zasmażką: na małej patelni podsmażyć mąkę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodawać po łyżce wywaru z gulaszu mieszając drewniną łyżką, przelać do garnka z pozostałym gulaszem, wymieszać i zagotować. Można na koniec zabielić słodką śmietanką.

 

Propozycja podania

 

Ziemniaki i ogórek kiszony.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl