Składniki
4 - 6 porcji
1 kg udźca z indyka (waga samego mięsa bez kości)
2 łyżki oliwy
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
opcjonalnie 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub piwa
przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
opcjonalnie 4 kawałki suszonych pomidorów
2 szklanki bulionu lub wody lub wody z dodatkiem domowej kostki bulionowej
1 łyżka mąki pszennej
opcjonalnie: 3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie
Mięso pokroić na ok. 2 cm kawałki. Rozgrzać garnek z grubym dnem lub głęboką patelnię z pokrywą. Wlać oliwę i po podgrzaniu włożyć mięso, dokładnie obsmażyć z każdej strony (ok. 10 minut).
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smażyć razem, co chwilę mieszając aż cebula będzie szklista a składniki lekko zrumienione.
Wlać sos sojowy oraz wino lub piwo jeśli ich używamy i gotować przez ok. 2 minuty. Dodać paprykę w proszku, oregano, liście laurowe i ziele angielskie, posiekane suszone pomidory jeśli ich używamy oraz świeżo zmielony pieprz.
Wlać bulion lub wodę i zagotować. Doprawić solą, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę lub do miękkości mięsa.
Gulasz zagęścić zasmażką: na małej patelni podsmażyć mąkę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodawać po łyżce wywaru z gulaszu mieszając drewniną łyżką, przelać do garnka z pozostałym gulaszem, wymieszać i zagotować. Można na koniec zabielić słodką śmietanką.
Propozycja podania
Ziemniaki i ogórek kiszony.