Pyszności

Składniki

4 porcje

 

    500 g filetu z kurczaka

    sól, pieprz, ok. 2 łyżki mąki pszennej

    1/2 pęczka szparagów

    2 łyżki oliwy

    3/4 szklanki bulionu

    1 łyżka masła

    1/2 szklanki śmietanki 30%

    1/2 łyżeczki kurkumy

    3 łyżki posiekanej bazylii lub koperku

 

Przygotowanie

 

    Filety pokroić na mniejsze porcje: najpierw odkroić polędwiczkę (luźną część filetu), później cały filet przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar.

    Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Łodyżki pokroić na ukośne plasterki, pozostawić główki w całości.

    Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron, po około 2 minuty. Wyjąć na talerz.

    Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Dodać szparagi i gotować przez ok. 2 minuty. Włożyć z powrotem usmażone kotlety, dodać masło i gotować razem przez około minutę, w międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.

    Dodać śmietankę, kurkumę oraz posiekaną bazylię lub koperek i wymieszać. W razie potrzeby pogotować sos jeszcze przez chwilę aby się zagęścił.

 

Propozycja podania

 

    młode ziemniaki / makaron spaghetti / ryż

    plasterki rzodkiewki ze śmietaną / surówka z kapusty pekińskiej



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl