Składniki
4 porcje
500 g filetu z kurczaka
sól, pieprz, ok. 2 łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka szparagów
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki bulionu
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki posiekanej bazylii lub koperku
Przygotowanie
Filety pokroić na mniejsze porcje: najpierw odkroić polędwiczkę (luźną część filetu), później cały filet przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Łodyżki pokroić na ukośne plasterki, pozostawić główki w całości.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron, po około 2 minuty. Wyjąć na talerz.
Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Dodać szparagi i gotować przez ok. 2 minuty. Włożyć z powrotem usmażone kotlety, dodać masło i gotować razem przez około minutę, w międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.
Dodać śmietankę, kurkumę oraz posiekaną bazylię lub koperek i wymieszać. W razie potrzeby pogotować sos jeszcze przez chwilę aby się zagęścił.
Propozycja podania
młode ziemniaki / makaron spaghetti / ryż
plasterki rzodkiewki ze śmietaną / surówka z kapusty pekińskiej