Pyszności

Składniki

8 - 10 sztuk

 

    8 - 10 naleśników

    350 g tartego sera typu żółta mozzarella (nie biała w zalewie)

    1 łyżeczka suszonego oregano

    1/2 łyżeczki płatków chili

    świeża kolendra lub natka pietruszki

 

Farsz

 

    2 łyżki oliwy

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    400 g mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego lub mieszanego)

    przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz

    1 szklanka bulionu

    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    1 puszka czerwonej fasoli

    1 puszka kukurydzy

 

Sos pomidorowy

 

    2 łyżeczki oliwy

    1 ząbek czosnku

    1 puszka krojonych pomidorów

    1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz

 

Przygotowanie

 

    Przygotować naleśniki np. z tego przepisu.

 

Farsz

 

    Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.

    Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.

    Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.

 

Sos pomidorowy

 

    Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.

 

Zapiekanie

 

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą lub masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów pomiędzy naleśnikami.

    Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką.

 

Wskazówki

 

Zamiast naleśników sprawdzą się tutaj tortille.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl